Elektronik Nedir?



 Elektronik, elektrik kullanarak malumat işleyen, taşıyan yada depolayan  ve sistemleri inceleyen bilim dalıdır. Elektronik sözcüğü Türkçeye Fransızcadan geçmiştir,Elektronik sözcüğünün eş anlamlısı çıncalık sözcüğüdür. Elektronik, bilhassa özgür elektronların (valans elektron) denetimini mevzu alır. 

Atom çekirdeğinin en dış yörüngesindeki elektronun atom çekirdeğine daha sıska bir kuvvetle bağlı olmasından ötürü valans elektronun enerji seviyesinin arttırılması kararı atom çekirdeğinden koparılması prensibidir.

 


  Elektronik cihazların temel yapı taşlarında silisyum, germanyum ve galyum benzer biçimde yarıiletken malzemeler kullanılır. Bu maddeler aralarında mikro yada nano boşluklar bırakılarak elektronların bu elementler içinde kuantum sıçramaları şu demek oluyor ki elektronların orbital (yörünge) değiştirmesi sağlanarak mantıksal işlemler yaptırılır. Bilgisayarın ve elektronik cihazların temel emek harcama prensibi bu ilkeye dayanır. Elektronik dönem elemanları bir hastanenin ameliyathanesinden bin kat daha pak ortamlarda yapım edilir. Bunun sebebi gözle görünmeyen bir toz zerreciğinin bile mikroçip içerisindeki elektron etkileşimine negatif etkisidir.

  Günümüzde birçok elektronik alet elektron kontrolü için yarı iletken elemanlar kullanmaktadır. Yarı iletken mevzusu katı hal fiziğinin bir dalıdır. Bu antet elektronik dönem tasarımındaki ergonomik problemlerin çözümü ile ilgilenen elektronik mühendisliğine odaklanmaktadır.

Yorum Gönder

Yorumlar (0)

Daha yeni Daha eski